Accés al contingut Accés al menú de la secció
 
 
TicSalut  > Salut 2.0  > Web 2.0 i salut
 

Web 2.0 i salut

Salut 2.0

La web 2.0 o web social és la suma d'aplicatius i utilitats que faciliten als usuaris compartir informació i coneixement, formar xarxes i comunitats virtuals i publicar continguts a Internet.

A la web 2.0 els usuaris interaccionen i esdevenen alhora generadors, intercanviadors, consumidors i difusors d'informació.

La potencialitat de les eines 2.0 i els seus canals de comunicació és enorme pel que fa a la possibilitat de crear xarxes o comunitats d'usuaris amb interessos o preocupacions comunes.

La salut és un camp molt intensiu pel que fa a la recerca i la necessitat de compartir informació, coneixement i experiències, tant per part de la ciutadania com dels professionals sanitaris. 

Els recursos 2.0 són avui en dia àmpliament coneguts. Blocs, espais wikis, podcasts, microblogging, xarxes socials i comunitats virtuals, tenen el seu reflex en noms com Twitter, Facebook, Youtube, Flickr o Slideshare, per citar només alguns dels exponents més populars. 

L'ús de les eines 2.0 s'ha estès exponencialment en la societat. Les noves generacions de ciutadans i ciutadanes confien en aquests nous canals i formes de comunicació.

Les xarxes socials proporcionen també immediatesa i retroalimentació per satisfer les necessitats de la ciutadania i dels professionals, ja sigui d’informació, comunicació o d’atenció sanitària. Aquestes necessitats es veuen cada vegada més concretades en la figura de l'e-pacient, una persona més proactiva i que també vol interactuar amb els professionals de la salut i participar en grups de suport en línia.

Els canvis provocats per les TIC afecten també els professionals i les organitzacions sanitàries. Les possibilitats que mostren les noves tecnologies obren noves perspectives des del punt de vista sobre on, quan i com es pot prestar l'assistència sanitària.

Cada vegada més, les relacions basades en l’atenció sanitària deixen de ser puntuals per convertir-se en contínues, i entre consulta i consulta poden sorgir múltiples necessitats per al ciutadà.

Internet i les xarxes socials esdevenen un bon lloc per resoldre dubtes i per educar la societat.

Per als professionals, les eines 2.0 contribueixen a la interrelació entre professionals per compartir coneixement, potenciar una millor comunicació entre nivells assistencials, facilitar la formació continuada i aplicar les millors pràctiques a l’activitat assistencial.

En definitiva, el context actual convida a utilitzar tots els canals possibles de comunicació, de manera interactiva, per millorar l’atenció sanitària. És per això que ha aparegut amb força una nova àrea dins de l’àmbit de l’eSalut: l’anomenada Salut 2.0 o Medicina 2.0.

El Departament de Salut és sensible als canvis que Internet i les noves tecnologies estan promovent en la comunicació personal, social i professional, i que, de ben segur, produiran més transformacions, atès que tot just estem al començament d'un procés que s'acaba d'iniciar.  

Data d'actualització: 04.10.2012